Kotlety gryczane

Kotlety gryczane, to szybki i prosty pomysł na obiad, kolację lub danie na wynos. Smakują wspaniale i są świetną opcją dla osób, które szukają alternatywy do tradycyjnych kotletów 🙂

kotlety gryczane

Kotlety gryczane

Składniki

  • 300 gram kaszy gryczanej prażonej
  • pieczarki – jedno opakowanie
  • jedna cebula
  • dwa ząbki czosnku
  • marchewka
  • przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, czosnek niedźwiedzi, kminek, natka pietruszki, papryka czerwona – opcjonalnie wg uznania
  • kukurydza z puszki bez cukru i GMO
  • opcjonalnie 1 jajko
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie

  1. Przysmaż cebulę i czosnek na patelni. Dodaj umyte i pokrojone pieczarki. Dodaj startą marchewkę. Duś do odparowania wody. Posól i popierz.
  2. Ugotuj kaszę gryczaną wg przepisu
  3. Połowę kaszy zblenduj razem z pieczarkami. Dodaj resztę kaszy. Wymieszaj.
  4. Dodaj przyprawy. Spokojnie możesz spróbować smak, dzięki czemu będziesz wiedziała, jaka ilość przypraw jest dla Ciebie idealna. Wymieszaj z kukurydzą.
  5. Na koniec dodaj jajko, dzięki czemu kotleciki będą się lepiej trzymać 🙂
  6. Ułóż kotleciki na blaszce wyłożonej papierem. Skrop je oliwą z oliwek.
  7. Piec przez 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni w opcji góra dół.
kotlety gryczane

Kotleciki możesz podawać razem z surówką z kiszonej kapusty, marchewką i natką pietruszki lub z kalafiorem. Do kotlecików możesz również przygotować dip z awokado, czosnku i oliwy z oliwek 🙂

Jeśli podobają Ci się moje szybkie przepisy, to koniecznie zobacz te:

Chleb gryczany

Pasztet z warzyw – kuchnia zero waste

Gofry gryczane

Magda Nowak inicjatorka wydarzeń dla mam
Cześć witaj u mnie 🙂
Rozgość się wygodnie na blogu i czerp z niego wszystko co dobre dla Ciebie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *