Kotlety gryczane, to szybki i prosty pomysł na obiad, kolację lub danie na wynos. Smakują wspaniale i są świetną opcją dla osób, które szukają alternatywy do tradycyjnych kotletów 🙂

Kotlety gryczane
Składniki
- 300 gram kaszy gryczanej prażonej
- pieczarki – jedno opakowanie
- jedna cebula
- dwa ząbki czosnku
- marchewka
- przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, czosnek niedźwiedzi, kminek, natka pietruszki, papryka czerwona – opcjonalnie wg uznania
- kukurydza z puszki bez cukru i GMO
- opcjonalnie 1 jajko
- oliwa z oliwek
Przygotowanie
- Przysmaż cebulę i czosnek na patelni. Dodaj umyte i pokrojone pieczarki. Dodaj startą marchewkę. Duś do odparowania wody. Posól i popierz.
- Ugotuj kaszę gryczaną wg przepisu
- Połowę kaszy zblenduj razem z pieczarkami. Dodaj resztę kaszy. Wymieszaj.
- Dodaj przyprawy. Spokojnie możesz spróbować smak, dzięki czemu będziesz wiedziała, jaka ilość przypraw jest dla Ciebie idealna. Wymieszaj z kukurydzą.
- Na koniec dodaj jajko, dzięki czemu kotleciki będą się lepiej trzymać 🙂
- Ułóż kotleciki na blaszce wyłożonej papierem. Skrop je oliwą z oliwek.
- Piec przez 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni w opcji góra dół.

Kotleciki możesz podawać razem z surówką z kiszonej kapusty, marchewką i natką pietruszki lub z kalafiorem. Do kotlecików możesz również przygotować dip z awokado, czosnku i oliwy z oliwek 🙂
Jeśli podobają Ci się moje szybkie przepisy, to koniecznie zobacz te:
Pasztet z warzyw – kuchnia zero waste

Rozgość się wygodnie na blogu i czerp z niego wszystko co dobre dla Ciebie.