
Nie wiem jak Ty, ale ja uwielbiam ciepłe i aromatyczne śniadania, kiedy za oknem pojawiają się pierwsze oznaki nadchodzącej jesieni. Tak wiem, nadal mamy sierpień, nadal mamy lato, ale obecna aura niestety nie sprzyja wakacyjnym klimatom. Dlatego dzisiejszy poranek chciałam zacząć od czegoś pożywnego, smacznego, słodkiego i bardzo bardzo sycącego 🙂
Uwielbiam owsianki! I tak wiem dobrze, że jedzenie ich na każde śniadanie nie jest zbyt zdrowe, bo w końcu w zrównoważonej diecie słowo umiar jest kluczowe. Jednak w zanurzonych w mleku roślinnym płatkach owsianych jest coś tak magicznie kuszącego, że naprawdę ciężko jest im się oprzeć.
Jeśli dodamy do nich amarantus, cynamon, słodkiego banana, ulubione suszone owoce, orzechy, to….jesteśmy straceni 🙂
Są tacy co mówią o tym, że jedzenie to przede wszystkim pożywienie, które ma nam dostarczać potrzebnych składników. Dla mnie jednak jedzenie, to coś więcej niż zwykły pokarm. Smak ulubionych potraw miesza się ze wspomnieniami z dzieciństwa, czy wspólnych wypadów.
Zapach smażonych na czosnku pomidorów przypomina mi domek w Toskanii, w którym spędziłam wyjątkowy tydzień. Ciemne winogrona kojarzą mi się z wulkanicznymi skałami Lanzarote, które podbiło moje serce swoim surowym pięknem. Smak długo dojrzewającego sera, to obraz zielonej części Wenecji, gdzie znajdowało się mieszkanie przesympatycznego Włocha u którego mieszkaliśmy razem z moim mężem. Tych smaków jest jednak wiele więcej. Są świeże ogórki z ogródka na wsi, chleb z masłem i solą z dzieciństwa, szynka konserwowa, która nigdzie tak nie smakuje jak na górskim szlaku.
Do kolekcji smaków i wspomnień z nimi związanych dołączyła niedawno owsianka, za którą przebada mój syn. I ten przepis powstał przede wszystkim dla niego 🙂 Jest bardzo prosty, bardzo smaczny i można go dowolnie modyfikować według własnych upodobań 🙂
Dlatego jeśli podobnie jak ja i mój syn pałasz miłością do płatków owsianych, to koniecznie spróbuj przepis na…
Owsiankę z patelni 😀
Uwierz, że podbije Twoje serce i przyjemnie utuli Cię od środka 🙂 Tak po prostu, na Dzień dobry, by ten poranek był dla Ciebie wyjątkowo smaczny 🙂
Owsianka z patelni

Składniki na 4 naleśniki:
- 50 gram płatków owsianych górskich
- 2 łyżki amarantusa
- 1 łyżka wiórek kokosowych
- szczypta cynamonu, opcjonalnie szczypta kardamonu
- 4 posiekane migdały
- 70 ml mleka ryżowego
- pół dojrzałego banana
- opcjonalnie: rodzynki lub inne ulubione suszone owoce
- 1 łyżka masła klarowanego do smażenia
Przygotowanie:
- Płatki owsiane, banan, mleko ryżowe, przyprawy przekładamy do wysokiego naczynia do blendowania i miksujemy na gęstą masę.
- Następnie dodajemy posiekane migdały, amarantus, wiórki kokosowe oraz suszone owoce. Mieszamy do połączenia się składników.
- Patelnie do naleśników mocno rozgrzewamy. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy masło klarowane, którym smarujemy całą patelnie.
- Za pomocą łyżki nakładamy na patelnie naleśniki.
- Smażymy je z obu stron do zarumienia. Brzegi naleśników powinny być sztywne umożliwiając przewrócenie na drugą stronę 🙂
- W tym przepisie nie używasz jajek, ani mąki więc nie musisz się obawiać, że podasz dziecku źle dopieczone naleśniki 🙂

Owsianka z patelni najlepiej smakuje z owocami, jogurtem kokosowym lub naturalnym. Placuszki są puszyste i nadają się do zabrania, jako drugie śniadanko do szkoły, pracy lub na wycieczkę 🙂
Podbiją serca nie tylko dużych łasuchów, ale również tych malutkich 🙂 Dzięki temu, że nie zawierają laktozy, cukru, jajek są bezpieczne nawet dla alergików 🙂 Jeśli kupisz płatki owsiane bezglutenowe, to będą dobrą alternatywą dla osób, które muszą unikać tego składnika w swojej diecie 🙂
Zamiast mleka ryżowego możesz dodać mleko migdałowe 🙂
O tym dlaczego warto włączyć płatki owsiane do swojej diety możesz przeczytać między innymi na blogu Beszamel, Poradnik zdrowie .
Natomiast więcej inspiracji na dania z dodatkiem płatków owsianych znajdziesz na jednym z moich ulubionych blogów kulinarnych – AniaGotuje
Ważne!
Inspiracją do powstania przepisu był przepis, który znajduje się na blogu Diany Szumilas, który Ci gorąco polecam! Jej przepis na kapuśniaczki z mąki z ciecierzycy są obłędnie pyszne. Zresztą zobacz sama – kapuśniaczki z patelni
Jeśli podobają Ci się moje przepisy, to koniecznie zajrzyj do moich pozostałych foodbooków 🙂
Wszystkiego co smaczne
Magda!
Moje Foodbooki:
Foodbook paleo – a tam przepis m.in. na owsiankę z kalafiora
Roślinny foodbook – a tam moja wersja na naleśniki gryczane
Mój ulubiony artykuł o rozwoju kobiet:
Pozytywny umysł – jak zbudować wspierające myślenie
Jestem Magda – miłośniczka mądrości Kubusia Puchatka i Króla Juliana z „Madagaskaru”.
Z przyziemnych rzeczy uszczęśliwia mnie:
1. Matcha – ale tylko z mlekiem kokosowym
2. Dobre jedzenie
3. Wciągająca lektura
4. Góry
5. Poranna praktyka jogi
Jestem Mamą, Żoną, Przyjaciółką, Babką, Freelancerem, Animatorem społecznym i kultury. W wolnych chwilach piszę dla Ciebie bloga oraz mieszam w garach tworząc coraz nowsze dania 😀