Pasztet warzywny z cukinią

Pomysł na pasztet warzywny z cukinią. Blog dla mam

Pasztet warzywny z cukinią to smak polskiej wsi, która latem mieni się żółtymi kolorami rzepaku i zielonymi liśćmi kapusty. To taki smak, do którego się wraca, by przypomnieć sobie trawę pokrytą rosą, która łaskocze nas o poranku, kiedy spacerujemy nieśpiesznie, trzymając kubek ciepłej herbaty. I dlatego pasztet warzywny z cukinią, to cudowny sposób na to, by zaprosić Lato do naszej kuchni, zwłaszcza wtedy, kiedy za oknem pada deszcz, a w powietrzu unosi się zapach nadchodzącej Jesieni.

Pasztet warzywny z cukinią – tak prosto i tak smacznie jeszcze nie było 🙂

Przepis na pasztet warzywny z cukinią

Przepis na ten pasztet to taki mój kulinarny eksperyment, którego się podjęłam, by uratować samotną cukinie w mojej lodówce, która zdawała się wołać rozpaczliwym głosem: Zjedz mnie, póki jeszcze możesz.

Co z tego wyszło? Moim zdaniem mega smaczny, prosty i tani pomysł na dodatek do kanapek lub na zamiennik tradycyjnego chleba 🙂 Bo pasztet z cukinią wspaniale smakuje zarówno na kromce, jak i jako baza do przyrządzenia mega pysznej kanapki 🙂

Świetnie smakuje z ajvarem, sałatką, jajkiem, pomidorkiem i kiszonym ogórkiem 🙂 Sprawdzi się na stole każdej osoby, która uwielbia smak warzyw 🙂


Przepis na pasztet warzywny z cukinią

Składniki:

Ziemniaki obrane 600 gram

cebula biała 200 gram

papryka czerwona 1 sztuka (ok. 220 gram)

czosnek – 5 ząbków

cukinia 820 gram

płatki jaglane 150 gram(można zastąpić płatkami ryżowymi, komosy ryżowej lub gryczanymi)

Przyprawy:

po 1 łyżeczce papryki słodkiej, lubczyku

2 łyżeczki suszonego koperku

pół łyżeczki kurkumy

sól i pieprz według uznania

Dodatkowo: Pasztet można posypać ziarnami np. słonecznika lub siemieniem lnianym 🙂

Przygotowanie:

1.Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie. Następnie rozgniatamy je tłuczkiem.

2. Cukinie trzemy na tarce na grubych oczkach i odsączamy z nadmiaru wody.

3.Cebule siekamy na drobne kawałki, kroimy w kostkę paprykę, czosnek przepuszczamy przez praskę i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy z oliwek (ok. 1 łyżka)

4.Wszystkie składniki mieszamy razem z przyprawami.

5.Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni w opcji pieczenia góra – dół.

6.Opcjonalnie pasztet można posypać siemieniem lnianym lub słonecznikiem 🙂

7.Masę przekładamy do wyłożonej papierem formy i pieczemy przez 70 minut. Wielkość formy prostokątnej ok. 25 cm.

8.Studzimy pasztet przed krojeniem, inaczej może się rozpadać.

Smacznego!

Pasztet z cukinią
Pasztet warzywny z cukinią i papryk

Pasztet dla łasucha 🙂

Jeśli szukasz innych smacznych przepisów, to zapraszam Cię oo tuuu…

Przepis na budyń jaglany

Owsianka z patelni – wspaniała alternatywa dla tradycyjnych naleśników

Roślinny Foodbook

Nasiona chia na śniadanie

Jeśli interesujesz się rozwojem osobistym, to polecam Ci artykuł o tym , jak sobie radzić z rozpraszaczami 🙂

Nie Zapomnij!

Koniecznie polub mnie na Facebooku! Tam znajdziesz motywujące, pozytywny wpisy oraz możesz wziąć udział w organizowanych przeze mnie webinariach 🙂

Gotuje dla WAS…

Magda 😀

Miłośniczka czarnej czekolady, książek i dobrej muzyki. Zaczarowana dziecięcym uśmiechem i słowem „mama” wydobywającym się z ust jej małego człowieka.

Zawodowo pomaga innym wypromować swoją markę wykorzystując siłę słowa, komunikacji i relacji 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *