Sałatka z tofu, to absolutny hit każdej zimy. Fantastycznie sprawdza się w towarzystwie owoców tropikalnych, jak granat, mango, czy melon. Robi się ją bardzo szybko i łatwo. Na talerzu wygląda zjawiskowo, dzięki czemu możemy przez chwile poczuć się, jak w domowej restauracji.
Przy wyborze tofu warto postawić na produkt ekologiczny, ponieważ soja podobnie jak pszenica jest modyfikowana genetycznie. Na szczęście takie tofu można kupić w każdym większym sklepie w naprawdę przystępnej cenie 🙂 Sama ostatnio zapłaciłam niecałe 8 zł za 400 gram pysznego tofu 🙂
Komponując posiłki zwracam uwagę na nie tylko na smak, ale również na kolor. Co to oznacza? Im więcej kolorów na naszym talerzu, zwłaszcza tych pochodzących z warzyw i owoców, tym więcej różnorodnych składników dostarczamy naszemu organizmowi.
Dzisiejsza piramida zdrowia stawia przede wszystkim na ruch, zdrowy sen, kontakt z naturą oraz na spożywanie jak największej ilości warzyw i owoców.
Gotując zupy, przygotowując sałatki, surówki i pyszne koktajle możemy każdego dnia dostarczać naszemu organizmowi bogactwo darów natury, które potrzebuje, by poradzić sobie ze zmęczeniem, stresem, negatywnymi emocjami, wyzwaniami dnia codziennego.
Moja sałatka z tofu z pewnością podaruje Wam nie tylko chwilę przyjemności, ale również posiłek pełen mocy 🙂
Dlaczego to wszystko jest tak ważne?
Jako mama codziennie zmagasz się z niezliczoną ilością obowiązków. Za sobą masz nieprzespane noce, ciąże, poród, połóg, opiekę nad maluszkiem, wsparcie dziecka w okresie przedszkolnym i szkolnym, które dostarczyło Ci nie lada stresów i emocji. Do tego wszystkiego nie możemy zapominać o infekcjach wirusowych, czy o panującej na świecie pandemii 🙁 Dlatego potrzebujesz zadbać o siebie, dostarczając sobie paliwa, dzięki któremu Twój organizm będzie miał siłę, by każdego dnia dbać o Ciebie.
Pamiętaj:

Sałatka z tofu – składniki
- 200 gram tofu pokrojonego w kostkę
- opakowanie zieleniny – np mix sałat lub rukola
- szczypiorek
- 8 pomidorków koktajlowych pokrojonych w talarki
- 1/2 żółtej papryki
- pół cebuli pokrojonej w talarki
- ulubiony owoc: np. granat, melon
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki syropu z kokosa lub syropu klonowego
- oliwa z oliwek
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi
Sałatka z tofu – przygotowanie
- Marynata do tofu: dwie łyżki oliwy z oliwek, wyciśnięty przez praskę czosnek, syrop klonowy lub syrop z kokosa, świeżo mielony pieprz. Obtaczamy tofu w marynacie i zostawiamy w lodówce na 30 minut.
- Podsmażamy na oliwie z oliwek cebulę z papryką, następnie dodajemy pomidorki
- Smażymy tofu na patelni przez 3 minuty z każdej strony
- Układamy sałatkę, tofu, pomidory z cebulą i papryką, ulubiony owoc, posiekany szczypiorek. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim.
- Możesz dodatkowo dodać: ulubione orzechy i pestki dyni 🙂

A oto moje inne przepisy:
Koniecznie zobacz też wywiad o diecie długowieczności z Gosią Pielichowską!

Cześć! Jestem Magda!
Cenię sobie pozytywne myśli i uśmiech od ucha do ucha!
Jeśli masz podobnie, to koniecznie śledź mnie na
Facebooku
Instagramie