Sałatka z tofu

Sałatka z tofu, to absolutny hit każdej zimy. Fantastycznie sprawdza się w towarzystwie owoców tropikalnych, jak granat, mango, czy melon. Robi się ją bardzo szybko i łatwo. Na talerzu wygląda zjawiskowo, dzięki czemu możemy przez chwile poczuć się, jak w domowej restauracji.

Przy wyborze tofu warto postawić na produkt ekologiczny, ponieważ soja podobnie jak pszenica jest modyfikowana genetycznie. Na szczęście takie tofu można kupić w każdym większym sklepie w naprawdę przystępnej cenie 🙂 Sama ostatnio zapłaciłam niecałe 8 zł za 400 gram pysznego tofu 🙂

Komponując posiłki zwracam uwagę na nie tylko na smak, ale również na kolor. Co to oznacza? Im więcej kolorów na naszym talerzu, zwłaszcza tych pochodzących z warzyw i owoców, tym więcej różnorodnych składników dostarczamy naszemu organizmowi.

Dzisiejsza piramida zdrowia stawia przede wszystkim na ruch, zdrowy sen, kontakt z naturą oraz na spożywanie jak największej ilości warzyw i owoców.

Gotując zupy, przygotowując sałatki, surówki i pyszne koktajle możemy każdego dnia dostarczać naszemu organizmowi bogactwo darów natury, które potrzebuje, by poradzić sobie ze zmęczeniem, stresem, negatywnymi emocjami, wyzwaniami dnia codziennego.

Moja sałatka z tofu z pewnością podaruje Wam nie tylko chwilę przyjemności, ale również posiłek pełen mocy 🙂

Dlaczego to wszystko jest tak ważne?

Jako mama codziennie zmagasz się z niezliczoną ilością obowiązków. Za sobą masz nieprzespane noce, ciąże, poród, połóg, opiekę nad maluszkiem, wsparcie dziecka w okresie przedszkolnym i szkolnym, które dostarczyło Ci nie lada stresów i emocji. Do tego wszystkiego nie możemy zapominać o infekcjach wirusowych, czy o panującej na świecie pandemii 🙁 Dlatego potrzebujesz zadbać o siebie, dostarczając sobie paliwa, dzięki któremu Twój organizm będzie miał siłę, by każdego dnia dbać o Ciebie.

Pamiętaj:


Sałatka z tofu – składniki

  • 200 gram tofu pokrojonego w kostkę
  • opakowanie zieleniny – np mix sałat lub rukola
  • szczypiorek
  • 8 pomidorków koktajlowych pokrojonych w talarki
  • 1/2 żółtej papryki
  • pół cebuli pokrojonej w talarki
  • ulubiony owoc: np. granat, melon
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki syropu z kokosa lub syropu klonowego
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi

Sałatka z tofu – przygotowanie

  1. Marynata do tofu: dwie łyżki oliwy z oliwek, wyciśnięty przez praskę czosnek, syrop klonowy lub syrop z kokosa, świeżo mielony pieprz. Obtaczamy tofu w marynacie i zostawiamy w lodówce na 30 minut.
  2. Podsmażamy na oliwie z oliwek cebulę z papryką, następnie dodajemy pomidorki
  3. Smażymy tofu na patelni przez 3 minuty z każdej strony
  4. Układamy sałatkę, tofu, pomidory z cebulą i papryką, ulubiony owoc, posiekany szczypiorek. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim.
  5. Możesz dodatkowo dodać: ulubione orzechy i pestki dyni 🙂
sałatka z tofu - prosty przepis

A oto moje inne przepisy:

Pasztet warzywny z cukinią

Owsianka z patelni

Naleśniki gryczane

Koniecznie zobacz też wywiad o diecie długowieczności z Gosią Pielichowską!

Wskakuję po wywiad on-line 😀

Magda Nowak inicjatorka wydarzeń dla mam

Cześć! Jestem Magda!

Cenię sobie pozytywne myśli i uśmiech od ucha do ucha!
Jeśli masz podobnie, to koniecznie śledź mnie na
Facebooku
Instagramie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *