Szarlotka dla alergika

Szarlotka dla alergika, to taki deser pełen magii. Przepełniona po brzegi jabłkowym musem, otulona zapachem cynamonu i kokosa, sprawia, że nawet najbardziej pochmurny dzień nabiera kolorów lata. To takie ciasto, które pokazuje, że bez cukru, nabiału, jajek i mąki może być równie smacznie i równie deserowo.

Szarlotka bez alergenów bardzo pyszna i łatwy przepis

Uwielbiam kulinarne eksperymenty, w trakcie których testuje nowe smaki z zupełnie nieznanych mi produktów. Do takich produktów należała jeszcze niedawno mąka kokosowa, którą postanowiłam włączyć do naszego menu.

Początkowe efekty były marne. Sama mąka jest ciężka i trudno z niej cokolwiek upiec, ale zmobilizowana badaniami dr Bruce Fife, znanego jako Doktor Kokos, postanowiłam się nie poddawać.

Jego wieloletnie badania dowodzą, że kokos ma niesamowite właściwości. Potrafi wzmacniać organizm, zmniejszać stany zapalne, wspomagać regeneracje jelit np. w zespole jelita drażliwego, a nawet zmiata z organizmu groźne pasożyty. Mało tego! Produkty na bazie kokosa są hipoalergiczne oraz dostarczają substancje odżywcze, które wzmacniają tkanki oraz działają niczym antybiotyk.

Same wiórki kokosowe są cennym źródłem witamin z grupy B, a olej kokosowy MCT dostarcza zdrowych kwasów tłuszczowych oraz kwasu kaprylowego i kaprynowego, które wspomagają organizm w walce z chorobą. Woda kokosowa, która jest uznawana za drugi najczystszy napój po wodzie, jest zaś używana do przetaczania krwi! Absolutnie niesamowite ile wartości kryje w sobie kokos. Natura mnie zachwyca. Absolutnie.

Dlatego nie poddając się początkowym porażkom postanowiłam spróbować z jabłecznikiem na spodzie kokosowym, a efekt mnie po prostu oczarował. I tak oto powstała szarlotka dla alergika 😀

Szarlotka dla alergika

Składniki:

Spód do ciasta

  • dwie szklanki mąki kokosowej
  • dwie łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 3 łyżki płynnego olejku kokosowego nierafinowanego
  • łyżeczka żelatyny rozpuszczona w odrobinie wody
  • 6-12 łyżek dowolnego mleka roślinnego np. kokosowego, ryżowego

Masa:

  • 2,5 kg jabłek
  • szklanka wody
  • łyżeczka cynamonu
  • opcjonalnie: trzy łyżki budyniu waniliowego bez cukru i glutenu. Zamiast tego możesz dodać pół łyżeczki żelatyny.

Przygotowanie:

  1. Połącz składniki na ciasto. Wyłóż na formę do pieczenia wyłożoną papierem kuchennym.
  2. Włącz piekarnik na 180 stopni w opcji góra dół. Piec spód przez 15 minut do zarumienienia
  3. Jabłka pokrój i zalej szklanką wody. Podduś do miękkości. Pod koniec dodaj cynamon – dzięki temu nie stanie się gorzki.
  4. Wylej masę na ciasto i piec przez 45-50 minut.
  5. Uwaga! Ciasto na spód będzie suche, można dodać więcej napoju roślinnego,żeby było bardziej wilgotne. To ciasto nie wygląda, jak tradycyjne, robione z mąki 🙂 W trakcie nakładania na formę będzie się rozpadać 🙂
Szarlotka dla alergika

Cześć!

Szarlotka dla alergika i przepisy dla mam bez cukru glutenu i nabiału

Jesteś na blogu dla mam, gdzie znajdziesz artykuły, wywiady i treści, które dotyczą holistycznego podejścia do rozwoju osobistego. Razem ze mną możesz pracować nad umiejętnościami miękkimi, a zwłaszcza nad komunikacją i budowaniem wspierającej relacji z samą sobą oraz innymi ludźmi.

Na teraz polecam Ci mój artykuły Wystarczająco dobra mama, 5 nawyków które pomogą Ci uchronić się przed wypaleniem macierzyńskim.

Na You Tube znajdziesz moje wywiady z specjalistkami znanymi w Polsce na temat rozwoju kompetencji miękkich, rodzicielskich oraz holistycznego podejścia do tematu zdrowia.

Na Facebooku dzielę się informacjami o organizowanych programach rozwojowych, wydarzeniach dla kobiet oraz pozytywnymi treściami, których celem jest budowanie wśród kobiet przekonania, że każda z nas ma prawo być z siebie dumna.

Jeśli chcesz ze mną pracować nad swoimi celami, rozwojem oraz przede wszystkim budującą i wspierającą komunikacją, to zapraszam tutaj.

W czym mogę Ci pomóc?

  • rozwinąć kompetencje miękkie z zakresu komunikacji i budowania relacji
  • dogadać się z Twoimi bliskimi w oparciu o różnice temperamentów, które wpływają na naszą komunikację.
  • opracowaniem strategii Twojej marki osobistej pod kątem budowania contentu w mediach społecznościowych. Razem opracujemy Twoje mocne strony, wartości, doświadczenie oraz cele, by stworzyć spójną komunikację, która przyciągnie do Ciebie rekruterów oraz klientów.

Jestem autorką dwóch programów rozwojowych dla kobiet:

Poznaj potencjał swojego temperamentu

Komunikacja Wewnętrzna – jak uporać się z negatywnym myśleniem i zacząć działać w zgodzie ze sobą

kompetencje miękkie dla kobiet szkolenie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *