Toskański placek pachnie rozgrzanym rozmarynem i smakuje pieczoną cukinią. Jest delikatnie chrupki z miękkim miąższem, który przywołuje wspomnienia toskańskiego zapachu lata.
Kuchnia śródziemnomorska od lat jest uważana za najzdrowszą dietę świata i to jej przypisuje się m.in. długowieczność 100 -latków z tzw. niebieskich stref. Bogata w warzywa, owoce, strączki, dobrej jakości oliwy jest bogactwem antyokscydantów, które zmiatają z naszego organizmu zanieczyszczenia oraz wszelkiego rodzaju toksyny.
Ten placek jest nie tylko syty, ale również bogaty w takie składniki jak białko, witaminy i makroelementy, które pomagają Ci zachować energię, którą potrzebujesz, by mieć siłę sprostać codziennym wyzwaniom.
Na dodatek zrobisz go bardzo szybko, dzięki czemu nie będziesz musiała tracić czasu w kuchni na gotowanie skomplikowanych potraw.
Jeśli interesujesz się tematyką zdrowego odżywiania, to koniecznie zobacz mój wywiad z Gosią Pielichowską na temat diety długowieczności, z którego dowiesz się:
- jak dbać o odporność;
- co lubi nasz mózg;
- jak relacje z ludźmi wpływają na nasze zdrowie;
- co warto jeść, by cieszyć się zdrowiem;
- dlaczego kawa i zielona herbata pomagają nam utrzymać zdrowie

Składniki na jeden placek:
50 gram mąki z ciecierzycy
40 gram mąki ryżowej
100 gram kapusty kiszonej
100 ml wody
10 talarków z cukinii
ćwiartka czerwonej papryki pokrojona w kostkę
przyprawy: sól, oregano, czosnek niewdźwiedzi, rozmaryn, papryka czerwona
oliwa z oliwek do smażenia
Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy w misce.
Smażymy na patelni – ok. 10 minut z każdej strony
Można podawać sam placek, albo z sosem pomidorowym.

Zobacz również:


Magdalena Nowak
Autorka bloga, specjalistka ds. komunikacji i relacji, inicjatorka wydarzeń dla kobiet, tutorka, animatorka społeczna i kultury.
Zawodowo wykorzystuje magię słów w swojej pracy oraz wiedzę z zakresu komunikacji w budowaniu i promocji marek osobistych.