Omlet z dipem pomidorowo – bazyliowym

Jeden kęs specjalnie przygotowanego omleta wystarczał Madame Mallory z filmu „Podróż na sto stóp”, by rozpoznać utalentowanego kucharza. Madame Mallory nie bez przyczyny prosiła potencjalnych kandydatów o przygotowanie właśnie  tego dania. To francuscy kucharze od lat dopracowywali przepis na idealny omlet wzbogacając go nowymi aromatami i składnikami.

Do Polski omlet trafił na stół, dzięki Marysieńce – uroczej żonie Jana III Sobieskiego.

Omlet należy do jednocześnie dań lekkostrawnych i sycących. Dzięki zawartości jaj jest fantastycznym źródłem pełnowartościowego białka, witamin ( A, D, E, B12) oraz minerałów: żelazo i fosfor.

OMLET Z DIPEM POMIDOROWO – BAZYLIOWYM

 

Składniki na omlet:

1 jajko;

2 łyżki amarantusa ekspandowanego;

masło klarowane.

 

Składniki na dip:

2 pomidorki koktajlowe obrane ze skórki;

jeden listek świeżej bazylii lub szczypta suszonej bazylii.

 

Sposób przygotowania:

Jajka ubijamy widelcem, następnie dodajemy amarantusa. Wylewamy zawartość na rozgrzaną patelnię posmarowaną niewielką ilością masła. Pieczemy z obu stron do zarumienienia.

Pomidorki obieramy ze skórki i miksujemy z bazylią.

dlaczego warto jeść pomidorki

Przygotowany omlet możemy posmarować dipem 🙂

 

Czas przygotowania: 15 minut.

Wiek dziecka: 9m+

omlet z dipem pomidorowo - bazyliowym

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *