Pieczone bataty z majerankiem i jajkiem

czy niemowle może jeść bataty

OBIAD DLA DZIECKA

 

Składniki:

połówka małego batata;

szczypta suszonego majeranku;

mała łyżeczka dobrej jakości oliwy z oliwek;

pół jajka ugotowanego na twardo.

Czas przygotowywania: 25 minut

Wiek dziecka: osobiście po raz pierwszy podawałam takie danie synkowi, kiedy miał skończone 8 miesięcy.

Sposób przygotowania:

Fragment batata myjemy i obieramy ze skórki, następnie kroimy w słupki. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni( góra-dół). Do rozgrzanego piekarnika wsadzamy obtoczone w oliwie i majeranku bataty na ok. 10-15 minut. Sprawdzamy widelcem, czy ziemniak się upiekł.

Jajko myjemy a następnie gotujemy na twardo.

Wersja nie BLW:

Danie można również podać w wersji rozdrobnionej. Po ugotowaniu jajka i upieczeniu batata wszystko siekamy na drobne kawałki oraz dodajemy odrobinę wody przeznaczonej dla niemowląt i małych dzieci(ja używam wody z firmy Primavera). Tak przyrządzone danie nadaje się do jedzenia łyżeczką lub na tzw. ptaszka, czyli karmimy dziecko palcami.

 

Bardzo proste danie, które nie wymaga od nas dużej ilości czasu spędzonego w kuchni. Wszystko robi się szybko i łatwo, a wartości odżywcze oraz smak dania są nieocenione 🙂

 

 

 

2 thoughts on “Pieczone bataty z majerankiem i jajkiem

    1. Hejka 🙂 rozumiem, że chodzi o błąd logiczny w sformułowaniu „mniejsza połowa”? Istotnie stwierdzenie: „mniejsza część” lub „mniej niż połowa” byłaby pod kątem logicznym odpowiedniejsza, jednak z tego co wiem, to w języku potocznym językoznawcy dopuścili formę „mniejsza połowa” 🙂 Zresztą najważniejsze, że sens przepisu został zachowany i raczej nie ma sensu się wspierać o to sformułowanie:)
      Dziękuję za komentarz. Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *